KESKUSTELU
KESKUSTELUT
+ASEPALVELUS
+DEMOKRATIAVAJETTA TAMPEREEN VIHREISSÄ?
-ILMASTONMUUTOKSEN TORJUNNASTA
+keskustelun avaus
+re: ilmastonmuutoksen torjunnasta
+IRENE PORMESTARIKSI
+KOULULAITOKSISTA
+KUNNALLISVAALIT 2008
+MAALÄMPÖÄ!
+MIKSI OLET KOKOOMUKSEN TIENNÄYTTÄJÄ
+MIKSI SINÄ JA VIHREÄT
+NETTIPOKERIKIELTO
+POKERIA
+TAITELIJOIDEN SOSIAALI- JA ELÄKETURVA
+TEKIJÄNOIKEUS
+VIHREÄT JA TUNNELI
Tiedostoja sivulla: 1 5 25 50 100

Avaa uusi keskustelu

Aihe ILMASTONMUUTOKSEN TORJUNNASTA
KESKUSTELUN AVAUS

Vastaa

REIDAR PALMGREN kirjoitti 13.2.2007
Ilmastonmuutos askarruttaa kaikkia, ja hyvä niin. Asia on viimein tunnistettu ja tunnustettu, kansainvälisestikin. Ensi askeleita ekokatastrofin torjumiseksi otetaan nyt, viimeinkin.
Uuden teknologian rinnalla puhutaan (hiljaa) myös säästämisestä, pääasiassa vapaaehtoisuuden pohjalta. Omasta puolestani olen vakuuttunut, ettei vapaaehtoisuus riitä. Jos naapuri ei sammuta ylimääräisiä lamppuja, sitä ei tee myöskään seuraavan solun asukki, ellei jokin heitä molempia siihen pakota.
Julma totuus on, että mukavuudenhaluinen, tapoihinsa ja länsimaiseen kulutustasoon tottunut ihminen ei luovu autoistaan, kodin viihde-elektroniikastaan, ulkomaanlennoistaan, sähkösaunastaan tai huonelämpötilastaan ilman lainsäädännöllisiä toimia - ts. ankaraa verotusta ja säännöstelyä. Tämä epämiellyttävä, mutta lopulta välttämätön tie on viime kädessä ainoa mahdollinen, vaikka se tuskin kelpaa jatkuvalle talouskasvulle sielunsa myyneelle maailmalle kuin vasta viime tipassa, kuilun reunalla, jos silloinkaan.
Kuinka rajuihin keinoihin olisit valmis turvautumaan katastrofin torjumiseksi? Oletko valmis henkilökohtaisiin uhrauksiin - oletko ajatellut kulkea Arkadianmäki - Tampere -välin autolla, junalla vai polkupyörällä?

RE: ILMASTONMUUTOKSEN TORJUNNASTA

Vastaa

PERTTU PESÄ kirjoitti 13.2.2007
Vihreät ovat puhuneet ilmastonmuutoksesta ja siihen aiheuttavista tekijöistä jo parikymmentä vuotta. Nyt vasta valtapuolueissa on herätty ajattelemaan aiheen vakavuutta...

Ihminen muuttaa ilmastoa kasvihuonekaasupäästöin. Näistä vaikutuksista n.60% on hiilidioksidipäästöjä, joita syntyy hiilen, öljyn ja maakaasun käytöstä liikenteessä ja energiatuotannossa. Näistä päästöistä valtaosa on rikkaiden teollisuusmaiden tuottamia päästöjä, joiden vähentämiseksi v.1997 laadittiin ns. Kioton pöytäkirja. Sen tavoitteena on vähentää päästöjä teollisuusmaissa 5,2% vuoden 1990 tasoon verrattuna vuoteen 2012 mennessä.
Suomessa on jo laadittu kansallinen ilmastostrategia. Sen tavoitteena on saavuttaa EU:n sisällä määrätyt päästötavoitteet. Tähän tavoitteeseen ja sen yli pääsemiseen tarvitaan poliittisia ja taloudellisia ohjauskeinoja. Hiilivoiman käytön ja liikenteen päästöjen rajoittamista ei ole vielä poliittisesti ohjailtu. Tähän on mentävä.

Energian tuotannon lisäämisellä vaikutetaan kulutustottumuksiimme. Jos sähkön hinta säilyy eurooppalaisittain katsottuna halpana, se ei ohjaa ihmisiä ja teollisuutta säästötoimenpiteisiin. Uusiutuvien energiavarojen käyttöönotto on kehityssuunta johon on mentävä. Maailman uraanivarannot eivät nykykulutuksella riitä kuin 50 vuodeksi, joten se ei ole ratkaisu.

Yksilölliset päätökset vaikuttavat. Itse vaihdoin hehkulamput energiasäästölamppuihin, säädin suihkun vanhasta 14l/min 9l/min tehoon ja laitoin talooni varauksen maalämpöä varten. Uskon kalliin öljynhinnan jo nyt tuottavan paljon positiivista kehitystä tulevaisuutta ajatellen.

Eduskuntaan minua vie juna. Auton käyttöä pyrin jo nyt vähentämään 20% vuodessa. Julkisten kulkuneuvojen käytöä pitäisi tukea ja saada siten Suomi lähemmäksi omaa tavoitettaan.

Erinomaiset ilmastonmuutosta käsittelevät sivut löytyvät TÄSTÄ osoitteesta.